Velký poznávací okruh Srí Lankou s účastí na slavnosti Esala Perahera 2024

Cestování Srí Lankou s účastí na největší buddhistické slavnosti Esala Perahera v Kandy. •  Jedinečné památky a přírodní krásy. • Dvoudenní pobyt u Indického oceánu v Trincomalee. •  Výklad české průvodkyně a perfektní servis. •  Zájezdy na Srí Lanku pořádáme pravidelně již od roku 2011. • Počasí v srpnu je obzvláště vhodné pro uvedený program, který byl vytvořen přímo pro dané období. 

Termín: 11. 8. - 23. 8. 2024

Cena: 49 900 Kč

Zájezd je k 19. 4. 2024 vyprodán

Od 17. 4. 2024 mají občané České republiky vstupní víza na Srí Lanku zdarma

Program

11. 8. 2024 - neděle

Sraz na letišti v Praze v 06:20. Odlet v 09:20 se společností Turkish Airlines. Přílet do Istanbulu ve 13:05. Odlet do Kolomba v 18:35.

12. 8. -  pondělí

Přílet do Kolomba v 05:25. (Všechny časy jsou místní časy - rozdíl mezi Prahou a Kolombem je mínus 3,5 hodiny). Odbavení na letišti, setkání s místním průvodcem, cesta autokarem do centra ostrova. První zastávkou bude vesnice Pinnawala, kde se nachází sloní azyl, ve kterém žije kolem sedmdesáti dospělých asijských slonů a malých slůňat. V Pinnawala se dozvíme o záchranném programu na podporu těchto zajímavých a ohrožených zvířat, s kterými se setkáme. Dále cesta pokračuje ke středověké pevnosti Yapahuwa. Mohutná stavba byla strategickým místem, které chránilo zemi před nájezdníky z jižní Indie. Na krátký čas (1272 - 1884) se Yapahuwa stala hlavním městem Sinhálského království. Příjezd do města Anuradhapura, ubytování ve 3* hotelu Heritage. Odpočinek, večeře a nocleh. 

13. 8. - úterý

Po snídani prohlídka Anuradhapury, prvního královského města Srí Lanky, které až do roku 993 po tisíc let ovlivňovalo dějiny ostrova.  Králové vládli z Anuradhapury ve zlatém věku sinhálské kultury a chrámy a ohromné dágoby (pagody), které budovali, předčily co do velikosti pouze egyptské pyramidy. V Anuradhapuře, která je stále svatým městem buddhistů, navštívíme posvátný strom Srí Maha Bodhi, vysazený v r. 245 př. n. l. Zhlédneme zbytky Bronzového paláce, budeme se obdivovat velikosti velké bílé dágoby Ruvanveliseya, největšímu buddhisticému klášteru Srí Lanky a dágobě Abhaya Giri ze 2. století n. l. Zastavíme se také u největší cihlové stavby světa, kterou je velká dágoba Džetavana ze 3. století n. l. Genialitu starověkých stavitelů oceníme u ozdobných vodních nádrží Kuttam Pokuna. Odpoledne nás čeká návštěva Národního parku Wilpattu, který se nachází na západním pobřeží ostrova. V hustém porostu suchého pásma se vytvořilo množství jezírek s dešťovou vodou, u kterých se shromažďují vodní ptáci. Wilpattu je domovem divokých slonů, srílanských levhartů, medvědů pyskatých, asijských jelenů a buvolů. Safari v parku v terénních vozech. Návrat do hotelu Heritage, večeře a nocleh.

14. 8. - středa

Po snídani odjezd z Anuradhapury, cesta na východní pobřeží ostrova do města Trincomalee. Cestou zastavení u horkých pramenů v Kanniya. Každý ze sedmi záhadných horkých pramenů má různou teplotu, od vlažného až po pramen s vařící vodou. Voda z pramenů má léčebné účinky. Místo je spojeno s indickou mytologií, eposem Ramajana. V Trincomalee navštívíme proslulý hinduistický chrám Koneswaram Kovil zasvěcený bohu Šivovi, který měl ostrov chránit před přírodními pohromami. Chrám patří mezi nejposvátnější hinduistická místa Srí Lanky. Koneswaram Kovil byl mnohokrát zničen a opět vybudován, nejstarší stavba zde stála nejméně od roku 300 n. l. Odpoledne ubytování v hotelu Pigeon Island Beach Resort 3*. Odpočinek na písečné pláži a u bazénu, koupání v oceánu. 

15. 8. - čtvrtek

Pobyt v hotelu Pigeon Island Beach Resort s polopenzí (snídaně a večeře).

16. 8. - pátek

Pobyt v hotelu Pigeon Island Beach Resort s polopenzí (snídaně a večeře).

17. 8. - sobota

Po snídani opustíme plážový resort a zamíříme do města Polonnaruwa, středověkého hlavního města Srí Lanky, které dosáhlo vrcholu slávy ve 12. století n. l. Unikátní příklady cihlové architektury, např. kruhový chrám Vatadage, zbytek chrámu Hatadage, kde se uchovávala nejcennější relikvie Buddhova zubu, sál královské rady, Rankot Vihára - největší buddhistická stúpa v Polonnaruwě vysoká 54 m. Zajímavé jsou také čtyři obří sochy Buddhy vytesané z jednoho skalního masivu u bývalého kláštera Gal Vihára. Za pozornost stojí taka Parakrama Samudra, umělé jezero obřích rozměrů vybudované ve 12. století a obnovené ve 20. století. Po důkladné prohlídce Polonnaruwy zamíříme do Sigiriye, kde se ubytujeme v hotelu Kassapa Lions Rock 4*. Hotel je příjemným místem v udržované tropické zahradě a má pěkný bazén pro své hosty. Večeře a nocleh v hotelu.

18. 8. - neděle

Po snídani se vydáme do města Dambula, nad kterým se vypíná pozoruhodný buddhistický skalní chrám Ran Giri s pěti jeskyněmi vyzdobenými cennými freskami  a stopadesáti sochami Buddhy a králů. Po prohlídce chrámu návrat do hotelu, krátký odpočinek. Odpoledne odjezd ke Lví pevnosti Sigiriya a výstup na 180 metrů vysokou skálu, na které v 5. století n. l. vystavěl král Kassapa palác, který měl svou krásou předčít příbytky bohů. Palác byl obklopen uměle vytvořenými zahradami a vodními prvky, skála na které pevnost stojí, byla vyzdobena freskami žen, z nichž některé se dosud zachovaly. Návrat do hotelu Kassapa Lions Rock, relaxace u hotelového bazénu, večeře a nocleh. 

19. 8. - pondělí

Po snídani opustíme hotel. Cestou navštívíme řezbářskou manufakturu, kde se vyrábějí dekorativní a užitné výrobky z vzácných dřev oblíbené jako suvenýry. Následuje zastávka v ajurvédské zahradě koření v Matale, kde se podíváme, jak roste exotické koření a léčivé rostliny a ze zajímavého výkladu se dozvíme o příznivých účincích jednotlivých rostlin. Možnost zakoupení léčebných, podpůrných a kosmetických výrobků v ajurvédské lékárně. Další cesta povede do Kandy, do roku 1815 posledního hlavního města Sinhálského království. Kandy leží rozloženo na břehu jezera ve výšce 500 metrů nad mořem. Ubytujeme se v hotelu Randholee Resort and Spa 3*.  Po večeři se vypravíme na největší událost sezóny - závěrečný Velký průvod slavnosti Esala Perahera (The Grand Randoli Procession). Oficiální strany slavnosti zde. Odjezd do centra města, kde budeme sledovat největší buddhistickou slavnost Esala Perahera, v které účinkují stovky kandyjských bubeníků, tanečníků a tanečnic a více než šedesát bohatě ozdobených slonů. Místa, odkud lze sledovat velkolepý průvod, jsou zajištěna a zahrnuta v ceně zájezdu. Slavnostní průvod zahajují muži práskající biči a akrobati metající oheň, kteří uvolňují cestu vlajkonošům s buddhistickými vlajkami. Na prvním vyzdobeném slonu jede hlavní ceremoniář a za ním kráčejí kandyjští bubeníci a tanečníci, kteří vždy nadchnou přihlížející davy. Za nimi kráčejí další nádherně vystrojení sloni a další skupiny hudebníků, tanečníků a vlajkonošů. Skupina bíle oděných zpěváků očekává příjezd hlavního a nejváženějšího slona s největšími kly, který se nazývá Maligawa Tusker. Tento uctívaný slon nese na hřbetě schránu symbolizující posvátnou relikvii Buddhova zubu. Slavnost Esala Perahera je životním zážitkem, který zůstává natrvalo v paměti. Návrat do Hotelu Suisse. Nocleh.

20. 8. - úterý

Po snídani se vypravíme do chrámu Posvátného Buddhova zubu v centru Kandy, ve kterém je uchovávána nejcenější relikvide Srí Lanky. Po jedinečném zážitku nás čeká návštěva brusírny drahých kamenů. Těžba drahých kamenů a jejich zpracování je důležitým odvětvím v zemi. Možnost nákupu šperků místní produkce. V Kandy navštívíme také slavnou botanickou zahradu na předměstí Peradeniya. Večeře a nocleh v hotelu Randholee Resort and Spa.

21. 8. - středa

Snídaně, odjezd na Vysočinu, cesta horskou krajinou plnou zeleně, zastavení u vodopádu Ramboda, který padá z výšky 108 metrů. Návštěva čajových plantáží a továrny na zpracování čaje. Ochutnávka skvělého cejlonského čaje a možnost nákupu z bohatého výběru v tovární prodejně. Příjezd do horského města Nuwara Eliya, které leží 1868 metrů nad mořem. Kvůli příznivému klimatu a anglickému rázu města je nazýváno "Malá Anglie". Procházka centrem, ubytování v hotelu The Queeensbury 3*. Večeře a nocleh.

22. 8. - čtvrtek

Po snídani opustíme hotel a vypravíme se na cestu do Kolomba, kulturního a obchodního centra země a největšího města Srí Lanky. Prohlídka významných budov a památek, buddhistických a hinduistických chrámů, trhu Pettah. Na závěr návštěva moderního nákupního centra pro poslední výhodné nákupy místních specialit. Odjezd do hotelu Pegasus Reef Hotel 4* ve Watala (nedaleko letiště). Večeře a nocleh.

23. 8. - pátek

Brzký transfer na letiště, odlet v 06:55 do Istanbulu, přílet do Istanbulu ve 12:45, odlet do Prahy v 16:45, přílet do Prahy v 18:20. (Všechny časy jsou místní časy.) lety se společností Turkish Airlines, jídlo a nápoje na palubě. 

 

 

Cena: 49 900 Kč

V ceně je zahrnuto: 

  • letecká doprava Praha - Istanbul - Colombo - Istanbul -  Praha se společností Turkish Airlines
  • jídlo a nápoje na palubě letadel
  • zavazadlo 30 kg, příruční zavazadlo 8 kg
  • autokarová doprava na Srí Lance
  • 11 x ubytování ve dvoulůžkových pokojích s příslušenstvím v hotelích kategorie 3* a 4* 
  • polopenze (snídaně a večeře) dle programu
  • vstupné uvedené v programu
  • doprovod českého odborného průvodce (Ludmila Tvrdoňová) již z Prahy, doprovod místního průvodce (Lalith Weerasinghe) dle zákona
  • pojištění klienta proti úpadku cestovní kanceláře

 

V ceně není zahrnuto:

  • obědy (se zastávkami na oběd je v programu počítáno)
  • nápoje po večeři v hotelích
  • spropitné ve výši 35 EUR nebo 40 USD (vybírá se na místě) - je určeno pro místního průvodce, řidiče, pomocníka řidiče, nosiče zavazadel a personál hotelů 
  • příplatek za jednolůžkový pokoj 8 200 Kč
  • sleva pro třetí osobu na pokoji 1 700 Kč
  • vstupní vízum zajištěné elektronicky stojí 50 USD, cestovní kancelář vyřídí bez dodatečného poplatku, platba dle aktuálního kurzu. Vstupní vízum zakoupené na místě po příletu stojí 60 USD.
  • doporučujeme cestovní pojištění nk15S Pojišťovny  UNIQA, které kryje všechna rizika - cena 1846 Kč na osobu a zájezd (Od. 1. 4. 2024 zvýšila pojišťovna sazby.)  Toto pojištění pro Vás rádi sjednáme. 

 

Další důležité informace:

  • výklad v českém jazyce během celého zájezdu
  • velikost skupiny maximálně 20 osob
  • počasí v době zájezdu: teploty v centrální části ostrova dosahují cca 27 až 31 ºC, občas prší, ale přeháňky jsou krátké a ochladí rozpálený vzduch. Na Vysočině a v Kandy je chladnější počasí, během dne cca 21 °C. Na severovýchodě ostrova (Trinconmalee) panuje suché a slunečné počasí ideální pro pobyt na pláži. Denní teploty se pohybují od 27 do 32 °C. Teplota vody v Indickém oceánu je 27 °C. Oceán je zde klidný a umožňuje koupání. Srpen je dobrým měsícem pro návštěvu ostrova.

 

Aktualizace: 19. 4. 2024


Přečtěte si také moje články o Srí Lance:

Anuradhapura - dva a půl tisíce let historie Srí Lanky

Kandy - malé "Velké město" Srí Lanky

Kolombo - srílanská mozaika ras, kultur a náboženství

Kandy ukrývá posvátný Buddhův zub - vše o slavnosti Esala Perahera 

 

POŘADATELEM ZÁJEZDU JE CESTOVNÍ KANCELÁŘ LUDMILA TVRDOŇOVÁ - TILIA, IČO 46949739

V galerii byly použity fotografie:
©Dreamstime.com, ©Ludmila Tvrdoňová

 

 

 

 



Fotogalerie

Cestovní kancelář TILIA
U Hřiště 196/11,
625 00 Brno

Kontakty


Telefon:
530 311 708
Mobil:
602 851 313, 602 627 290
E-mail:
tilia@ck-tilia.cz

Další odkazy


 


Copyright © 2022 CK Tilia | Všechna práva vyhrazena | Created by SPWeb s.r.o.